MARI kita
cerita-cerita tentang buah anggur. Dah lama tak sembang
tentang khasiat buah-buah ni.
Di Mesir, ketika ini memang merupakan
kemuncak bagi musim buah anggur, jadi rasanya elok saya kongsikan
segala khasiat yang terkandung di dalam buah anggur ini.
1.
Kurangkan risiko serangan jantung. – Untuk
pengetahuan anda, anggur mengandungi nitric oxide yang tinggi
di mana ianya mengurangkan pembentukan gumpalan di dalam darah. Justeru ia akan
mengurangkan berlakunya serangan jantung.
2.
Mengurangkan kolesterol tubuh – Anggur
mengandungi bahan pterostilbene yang mempunyai kapasiti untuk
mengurangkan kolesterol di dalam tubuh.
3.
Mengatasi masalah sembelit – Anggur juga
mengandungi bahan organik asid, gula dan cellulose. Bahan-bahan ini
akan membantu masalah penghadaman dan sembelit yang berlaku kepada pesakit.
4.
Buah pinggang yang sihat – Selain itu, anggur juga
mengurangkan nilai keasidan pada uric acid di dalam tubuh. Ia
juga membantu menyingkirkan asid-asid daripada sistem tubuh. Dan ini akan
mengurangkan tekanan kerja kepada ginjal (buah pinggang).
5.
Kanser payu dara – Melalui kajian yang
dijalankan ke atas tikus setelah mereka diberi makanan anggur, didapati anggur
juga mengurangkan risiko penyakit kanser payu dara.
6.
Alzheimer – Resveratrol, sejenis polyphenol,
didapati menurunkan beta amyloid di dalam pesakit alzheimer.
Anggur juga pada hakikatnya membantu kesihatan otak manusia.
7.
Mencegah jangkitan – Anggur mengandungi bahan
antibakteria dan antivirus yang mampu mencegah jangkitan pelbagai jenis
penyakit.
8.
Risiko kanser – Flavonoids yang
terkandung di dalam anggur bertindak sebagai antioksidan yang melawan kanser. Anthocyanins and proan
No comments:
Post a Comment