Terutama sekali untuk kaum wanita. Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dan lain-lain. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yang baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.
Antara keburukan kacang soya:
• Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
• Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
• Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
Kajian
menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai
hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil
berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development.
FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!
Kacang
soya mengandungi satu susunan fotokimia iaitu komponen yang aktif
secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan yang mengagumkan, dan
susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone
komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous,
mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan
risiko penyakit jantung.)
Walaubagaimanapon,
kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang
soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang
lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam
dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain,
kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai
kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.
Secara
semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama phytic
acid yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Phytic acid mampu
menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat
besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia
Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan
mineral-mineral tersebut dalam badan. Malah, kandungan bahan ini dalam
kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.
Kacang
soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin yang membentuk jaringan
virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya dan perencat tripsin yang merencatkan
pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di
deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang
menjalani proses penapaian ialah tempe .
Keadaan
ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu
berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu
lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang
disangka.
Menurut
Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University,
Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi
susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.
Satu
kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang
bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu
mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.
Chemical
ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang
mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Secara mudahnya, seolah-olah
menggalakkan bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.
FAKTA:
Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam
phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5
biji pil perancang dalam sehari.
FAKTA:
Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah
30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada
peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.
Artikel
ini sedikit sebanyak telah membuka mata kita tentang kacang soya yang
sering digembar-gemburkan sebagai bahan kekacang yang berkhasiat.
Fikirkan :)
No comments:
Post a Comment