Saturday, January 22, 2011

Susu Kacang Soya Punca Kanser.


Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yang baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.

Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita. Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:

Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita. Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual/sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).

FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2)

(1 : komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.)

(2 : komponen/sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung).

Walaubagaimanapun, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.

Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu nak mendeaktifkan erencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino.

Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama ˜phytic acid" (3) yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.

(3: Phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.

Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe.

(4: link hemaggluttin inilah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuelnya).

Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit. Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.

Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya. Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.

Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.

FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari!!! Pergh...!!!

FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.

Oleh itu kembalilah kepada pemakanan sunnah melibatkan jenis makanan dan cara pemakanan.

MENJANA KESIHATAN MENGIKUT SUNNAH SEBELUM TERLAMBAT.

3 comments:

petie said...

Allah-huakbar, sy suka susu soya, apa alternatif lain... sebb baru bercadg nk mniaga proses soya

Anonymous said...

nak minum susu soya boleh.
Saya Syorkan Untuk Membeli susu soya buatan sendiri yang bukan di dalam kotak/tin/ape2 bahan comersial.
beli yang buatan sendiri seperti di pasar malam. tapi tak semua yang buatan sendiri ada di pasar malam tu. ada yang dah dicampurkan.
saya suka minum susu kacang soya yang dibuat sendiri menggunakan mesin khas. alhamdulillah saya pasti ianya tidak mengandungi apa2 bahan terlarang dan cuma menggunakan kacang soya .

ummu musleh said...

kajian makmal ada tapi hasil kajian klinikal tiada. cuba beri mana2 jurnal yg beri pembuktian mengenai hasil kajian klinikal ni? :) saya teringin juga buat bacaan.

sebenarnya konsep yang tuan terangkan tentang air soya buatan sendiri tu salah. yang merbahaya ialah soya gmo. pastikan soya yang anda inginkan adalah non-gmo. walaupun buat sendiri air soya tapi kalau ianya gmo..ianya adalah merbahaya.

CADANGAN PEMAKANAN B17 - APRICOT SEED

Di syorkan bagi pengambilan Biji Aprikot Mentah;

Pengidap Kanser : 7 - 15 biji setiap kali pengambilan : 3 kali sehari @ setiap 8 jam.

Pencegahan Kanser : 7 biji - Pagi sebelum sarapan atau sebelum tidur.

* Dimakan begitu sahaja atau boleh juga di blender dengan sebarang jenis buah-buahan

* Insyaallah anda tidak di hadapi Kanser SEUMUR HIDUP ANDA (Dengan Izin Allah)

Mulakan pengambilan seawal jam 4 pagi; ini merupakan waktu yang paling lemah bagi sistem pertahanan sel kanser.

Mulakan dengan memakan sepotong buah betik atau nenas (untuk memudahkan B17 bekerja), 15-30 minit sebelum makan B17 Apricot Seed. Atau 7 - 15 biji aprikot diblender dengan ½ biji apple + 2 gelas air (mineral) tanpa gula.

(Tatacara di atas adalah alternatif pengambilan B-17 kepada sesiapa yang tidak tahan dengan rasa pahit dan bau yang kurang menyenangkan apabila mengunyah biji aprikot mentah)

Kaedah Penjagaan Biji Aprikot : Simpan dalam bekas kedap udara.

Kaedah Penjagaan Biji Aprikot : Simpan dalam bekas kedap udara.
Nota: Lain-lain makanan yang mengandungi B17, kacang hijau, ubi kayu, brokoli, rebung & daun betik

Informasi: Biji Aprikot Mentah (Organik bebas toksin) yang di jual.

Berat bersih : 1000 gram.
Kuantiti : 1900 - 2000 biji (Lebih Kurang)
Harga :RM120.00 sepaket

Cadangan Pemakanan Biji Mentah Aprikot:
Pengidap Kanser :

7 - 15 biji setiap kali pengambilan : 3 kali sehari.

Pencegahan Kanser :
7 biji - Pagi sebelum sarapan atau sebelum tidur.

* Dimakan begitu sahaja atau boleh juga di blender dengan sebarang jenis buah-buahan.

MAKNA Research's Mission


"We must prevent cancer initiation whenever possible, eliminate it in early stages when it does occur, and help cancer patients live with, rather than die from, the disease"